При евтин азерски газ и неползване на газа от Чирен, получаваме

...
При евтин азерски газ и неползване на газа от Чирен, получаваме
Коментари Харесай

Българската газова асоциация: В България се доставя много скъп газ

При на ниска цена азерски газ и неползване на газа от Чирен, получаваме безценен газ. Това съобщи пред БНР ръководителят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.

Българската газова система е обвързвана с европейската посредством холандския газов хъб TTF, чиято цена одобряваме за референтна.  През октомври 2022 година цената на TTF е била с 47% по-ниска от нашата, за ноември с 57% по-ниска , през януари в България цената е била с 43% по-висока, а през март – с 20% по-висока, даде образци Павлов.

В предаването " Преди всички " той изясни, че подземното газохранилище в Чирен не съхранява огромно количество - максимумът е 550 милиона кубически метра. За предходната година са били нагнетени 480 милиона кубика, като за целия зимен сезон оттова са изчерпани единствено 54 милиона.

" В момента на българския пазар  и без този газ от Чирен се доставя доста безценен газ ", заключи обстановката Пламен Павлов.

Проблемът е, че  " Булгаргаз " , който остана единственият търговец на газ с действителна опция да доставя, " бетониран " от Народното събрание,  доставя доста безценен газ, който миксира в общото количество , разяснява Пламен Павлов. 

" Булгаргаз "   не съумява да направи по този начин, че да отбрани нашия пазар , акцентира ръководителят на БГА. По думите му в този момент,  без " Газпром " сдружението няма подготвеност и потенциал . Едно от догатките на Павлов е, че " Булгаргаз " работи неефективно.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)



От Газовата асоциация призовават  да се направи външен одит на публичния снабдител   " Булгаргаз " и  да се откри по какъв начин сдружението закупува газ , който миксира.

Запитан кой следва да извърши инспекцията, Павлов посочи:

" Ако я прави БЕХ, те са свързани . Би трябвало да има външни участници в този развой. "

Значителна част от членовете на БГА  работят с природен газ като суровина  и това, че свършва зимата, не прави ситуацията за тях по-добро, означи още Пламен Павлов.

" Ние  чакаме бързо решение . Искаме доста бързо да се вземат ограничения,  да се търсят източниците на тези течове, които се получават в системата . "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР